Onderzoeken

Onderzoeken

Cardiovasculair is er in het kader van CVS/ME veel te onderzoeken:
1. gevoel van palpitaties (te snel, te langzaam, overslagen enz). Dit kan worden onderzocht middels een ECG (hartfilmpje), 24- of 48- uurs Holter (een ritmekastje voor een of twee dagen waarbij een dagboekje van de klachten bijgehouden kan worden, zodat dit te linken is aan een ritmeafwijking of niet), een my diagnostick stick (een stick die je kunt vasthouden voor korte registraties van het hartritme) of zelfs een event monitor (iets wat op de borst in geval van klachten kan registreren wat het probleem is; geeft iets betere registratie dan MDS, maar is wat moeilijker te bedienen)
2. hoge of lage bloeddruk. Dit is te meten met een bloeddrukmeter of zelfs 24 uurs bloeddrukmeter, ook wel ABPM genoemd.
3. duizeligheid. Wellicht op basis van orthostatische intolerantie. Dit wordt onderzocht dmv een kanteltafeltest, waarbij gekeken wordt naar hartslag, bloeddruk, ademhaling en bloedstroom naar de hersenen mbv echo)
4. inspanningstolerantie. Dit wordt dmv een zogenoemde spirometrie bekeken, waarbij naast de duur van inspanning ook gekeken wordt naar de zuurstofopname van het hart.

Comments are closed.